RKT ŽUPA  
   
   
   
     
 
 
 
 
 
 

MOLITVA SRCU MARIJINU NOVIGRADSKOJ GOSPI

Blago srce majčino,
koje si puno dobrote i ljubavi,
ti si mom srcu
slatka utjeha i nada.

Pobjednice naša,
daj dođi i pomozi nam !
Dođi draga majko,
utješi svoju djecu
koja su ti vjerna ostala
i čekaju tvoju pomo?

Umekšaj srca sviju
koji lutaju po tminama,
daj im svijetla
da ne padnu u ponor vječni
gdje im ne može nitko pomoći
pa ni tvoja majčinska dobrota.

Draga majko daj nam mir,
mir među svojom djecom,
jer smo sigurni
da je tvoja pobjeda ufanje naše.

Smiluj nam se.

Amen !

 
 
KONTAKT:
 
Novigrad na Dobri 17,
47 250 Duga Resa, p.p. 37
 
info@zupa-novigrad-na-dobri.hr
filip.vicic@ka.t-com.hr
 
tel/fax: ++ 385 (0) 47 874 009
GSM: ++ 385 (0) 98 98 35 460
GSM: ++ 385 (0) 98 98 35 462
 
 
Obnova sakralnih objekata Župe naša je trajna obveza.
 
Sakralni objekti su naše naslijeđe,
ali i kulturna baština čitave naše Domovine.
 
Ukoliko i Vi želite sa nama dijeliti radost obnove, dragovoljne priloge možete uplatiti na žiro račun:
 
Kunski
2400008-1105880619
Karlovačka banka d.d.
 
Devizni
7030-1218557, SWIFT KALCHR2X Karlovačka banka d.d.

Za crkvu "Sv. Marije" Novigrad

OBNOVA OBJEKATACRKVA UZNESENJA BLAŽENE DJEVICE MARIJE

U prosincu 2002. g. započeli su konzervatorsko-restauratorski radovi na obnovi crkve koji se financiraju sredstvima Ministarstva kulture, donacijama župljana naše Župe iz zemlje i inozemstva, te dijelom donacijama Općine Netreti? Radovi su započeli u svetištu crkve, gdje je otkriven gotički oslik Uznesenja Marijina okruženog s anđelima sviračima. U svetištu je rebrasti svod, također iz gotičkog vremena. Konzervatorsko-restauratorski radovi u gotičkom svetištu završeni su u cijelosti u listopadu 2003.g.
     Godine 2004. župa je financirala provođenje drenaže oko crkve zbog pojave velike vlage u crkvi i uređenje crkvenog okoliša.
     U drugoj polovici 2005. g. provedeni su radovi u crkvi na istočnom svodu (prva lađa u crkvi) gdje je obnovljen barokni oslik Krunjenja Marijina i radovi na trijumfalnom luku na kojem su obnovljeni oslici anđela.
     Tijekom 2006. g. provedeni su radovi na zapadnom svodu (u drugoj lađi), te su obnovljeni oslici iz 19. st. (klasicizam): Navještenje i Rođenje.

U 2007. g završeni su radovi na sjevernom i južnom zidu lađe ispod istočnog svoda, te radovi na obnovi oslika iz 20. st. na sjevernom i južnom zidu lađe ispod zapadnog svoda: Propovijed na Gori, Silazak Sv. Duha, Golgota i Uskrsnuće. Obnovu svakog oslika donirali su: Josip Vinski iz Kanade, Hrvatska kreditna zadruga Toronto-Kanada, Joe i Mijo Draganjac iz Kanade, Drago i Katica Maradin. Tijekom 2007. g. također su obnovljene i slike koje se nalaze na pokrajnjim oltarima: Sv. Antun Pustinjak i Sv. Ilija Prorok.

     Godine 2008. obnovljena je ograda na pjevalištu (koru), kameni stupovi sa posudama sa blagoslovljenom vodom. Obnovljena je i skulptura Madone iz vremena kasne gotike i početka renesanse, propovjedaonica iz baroknog vremena, i dva pokrajna drvena oltara. U tijeku je obnova svoda i zidova na koru, drvenih kipova Sv. Lucije, Sv.Apolonije, Sv. Valentina i Florijana.

Fotografije obnovljene unutrašnjosti Župne crkve Uznesenja Blažene Djevice Marije možete razgledati na linku GALERIJA SLIKA .


KAPELA SV.TRI KRALJA

Obnovljena je unutrašnjost kapele, postavljeni novi hrastovi prozori sa izo staklom. Na dva prozora nalazi se oslik Blaženog Alojzija Stepinca i Sv. Vinka Paulskog. Ugrađeno je novo ozvučenje. Uređen je okoli?ispred kapele - opločenje i novi kameni zid. U tijeku je obnova ostalog okoliša kapele.


KAPELA SV.FABIJANA I SEBASTIJANA

Uređena je unutrašnjost kapele, obnovljen je oltar s kipovima Sv. Vida i Sv. Mihaela i Arkanđela. U tijeku je izrada novih prozora i ulaznih vrata. U tijeku je obnova ostalog okoliša kapele.